duminică, 10 iulie 2016

Reykjavik - Day II - Downtown

Ne-am intors in inima orasului, pe Laugavegur Street, aproape fara sa bagam de seama ... "Pe nebagate de seama" in capul meu pentru ca el nu merge niciodata unde-l duce drumul. He's the man with the plan! :-) Doar ca asa suna mai bine fraza! 



Downtown Reykjavik people! Come along! It's such a magnificent place!

Inainte sa povestim si sa ne plimbam prin inima targului, sa va spun o chestie care m-a lasat cu gura cascata din prima zi. Mergeam noi frumos cu trolerele dupa noi si deodata auzim un zgomot puternic, care se apropie, se apropie si ce sa vezi! Deasupra capetelor noastre (de mai aveam putin si ne faceam cu mana cu pilotii) un avion! De mici dimensiuni cei-i drept, nu ditai avionul de linie, dar totusi! E o imagine sa-l vezi atat de jos. Bineinteles my man a scos imediat explicatia din buzunar :-) Reykjavikul are si aeroport domestic - Reykjavik City Aeroport. Aici aterizeaza avioanele mici, care fac curse in interiorul tarii sau catre Faroe, avioanele private and so on. Pistele sunt mai scurte, pe masura avioanelor. 



Laundromat Cafe , super idee! In timp ce-si spala oamenii rufele la masinile de spalat, de ce sa stea si sa se plictiseasca cand ar putea sa bea o cafea, sa manance o prajitura, sa stea pe net (asta din urma nu sounds perfect pentru ca oricum frecam prea mult menta pe net) sau sa socializeze? Cunosc ideea din calatoria noastra (and my heart goes BOOM here) in Wonderful Copenhagen. Tipii astia au doua astfel de cafenele si in capitala daneza: una in Østerbro si una in (our darling, superb, wonderful) Frederiksberg. Super haios mi s-a parut anuntul de afara. Take a look! :-)))))))))))))



Well, well - ramanem in paleta de culori de pana acum cu cladirea de mai jos, Hitt Húsið




Draguta constructie dar si mai dragut ce se intampla inauntru. N-ar fi rau sa avem si noi asa ceva. In principiu toata lumea se ocupa de "tineret mandria tarii" dar in realitate aproape nimeni (concret). Hitt Húsið este un Centru pentru tineri. Ideea s-a conturat in 1991 si initial fusese un centru unde principala ocupatie era dansul. Adolescentii au vrut mai mult si aria de activitati s-a extins. Azi este un veritabil centru cultural si de informare, o platforma si un sprijin pentru tinerii care vor sa-si puna in practica ideile culturale. Oamenii coopereaza cu alte institutii, sunt conectati la cultura tinerimii lor, ofera informatii, sprijin si indrumare la modul profi. E chiar si un centru pentru tinerii care-si cauta de lucru. Dupa capul meu - asta inseamna sa te ocupi de tineri! Hai ca m-am aprins, dar imi place ideea. 

Buuun, inapoi la plimbare! Laugavegur, baby! Una din cele mai cool strazi ever. Dupa standardele mele si dupa cum te simti acolo, e din aceeasi familie cu Jægersborggade - Copenhagen. Ne-au dus pasii pe cateva strazi din Europa care nu se vor sterge never ever din memorie. Prima a fost cu siguranta Mariahilfer Straße. Ar fi dragut un post despre The coolest streets I know by now! Mmmm? Ultima "achizitie" Laugavegur Street - Reykjavik!




Laugavegur a fost construita in 1885 si este una din cele mai vechi strazi de shopping. Se spune ca ar fi facut cativa pasi inapoi - economic vorbind - de cand cu construirea celor doua shopping mall-uri din Reykjavik (Kringlan si Smáralind). Who cares? For us, tourists, this is the best place! La mall, pe bune? Come ooon, people!




Pe Laugavegur raman cateva din cele mai exclusiviste magazine ale Reykjavikului. Si as spune si interesante. Ia uite! Am gasit doua oite pe strada! Pot sa le iau acasa? :-)



Systur & Makar este un magazin de design islandez - gasiti multe multe lucrusoare frumoase. Pe site-ul lor sectiunea mea preferata e So very Icelandic. Vreau asta! :-) The name means Sisters & Partners. Super-nice. 





Reykjavik - bright colours. Lebowski Bar.






Asta da meniu! That was really funny. M-am apropiat sa citesc, curioasa sa vad preturile si m-a pufnit rasul in mijlocul strazii. Chiar nu ma asteptam la citatele astea. Sing fellow! :-)


























OK, ni s-a facut foame. Eram la locul potrivit, adica in apropierea unui 10-11 (magazinul cu program prelungit din Reykjavik, cu o retea bine pozitionata) de unde ne-am luat Soup of the day si o salata babana (convenabile ca pret pentru doi calatori atenti la buget). 




Ne-am asezat pe prima banca mai retrasa si-am mancat. Nu de alta, dar mai aveam serios de umblat si era cazul sa ne improspatam fortele. Vom vorbi la un momendat si despre preturi (mu-ha-ha-haaaa, soc si groaza kind of ...). Mai aveam de vizitat niste muzee, dintre care unul (si o spunem cu mana pe inima) este cel mai fermecator muzeu pe care l-am vazut vreodata! Merita o povestioara separata, so for that one come visit tomorow! Mai ales ca trecem si pe langa una din cele mai cunoscute sculpturi din Reykjavik. 




Buuun, la drum din nou. Ne-am oprit putintel sa admiram cladirea Parlamentului islandez. Un parlament micut, unicameral, care ocupa o cladire de foarte mici dimensiuni, dar o institutie cu un trecut fabulos. Parlamentul islandez este unul din cele mai vechi de pe pamant, luand fiinta in anul 930, la Þingvellir ("assembly fields"). Aici se adunau mase largi in frunte cu cei mai puternici lideri ai tarii (goðar) care decideau asupra legilor urmate de toata suflarea. Marea majoritate a fotografiilor sunt din perspectiva de mai sus. Noi am ocolit putin si am descoperit in spate o gradina micuta, plina de flori.








Chiar in fata Parlamentului se afla Austurvöllur - o mica piata, un loc foarte popular in care islandezii se aduna de fiecare data cand au ceva de sarbatorit, sau dimpotriva vor sa protesteze. 




Pretutindeni in oras afise care anuntau meciurile Islandei la Campionatul European de Fotbal. Si acum stim cu totii, ce figura frumoasa au facut si cat de mandri pot sa fie de echipa lor! Bra-vo!








Aruncam o privire scurta si Teatrului National al Islandei, cu a sa cladire moderna si foarte eleganta. Se afla in imediata apropiere a Culture House, un obiectiv despre care citisem pe net ca e free dar se pare ca nu era. De suparare, am si uitat sa-i fac o poza serioasa. :-) Hai ca i-am facut in prima seara, sa o caut si-o punem, nah! Pana una alta, teatrul.







And, before we go, trebuie sa mentionam aici, in mod special, stimati prieteni, pisicile din Reykjavik! The friendliest pisici ever. Nu apuca omul sa spuna pis-pis ca dumnealor se infiinteaza numaidecat. Si miau si miau, iti explica tot felul de chestii, sunt supervorbarete si daca mai stai un pic, buf cu burtica in sus, sa te simti bagat in seama! Am intalnit si un pisoi suparat care pur si simplu ne-a ignorat, dar in reeeest, dragalaseniile pamantului! Ia uitati-va si la şoseţele ăsta!




:-)))) Hai, ne vedem , maine!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu