vineri, 15 iulie 2016

Reykjavik - Day II - Sun Voyager and magnificent Árbær Open Air Museum

Oki doki! Lucrurile incep sa devina din ce in e mai interesante. Pe masura ce trecea pretiosul nostru timp in Reykjavik ne era tot mai clar ca asta e o dragoste pe viata. It's just our kind of place! Un peisaj in linii simple si culori putine dar atat de special si de frumos in superba lui simplitate. Take a look! Need I say more?





Iubesc fotografia asta cu B in fundal admirand peisajul magnific ce i se intindea in fata ochilor! In momentul in care my dear Canon went click, am stiut ca va fi o fotografie pe cinste si ca n-am sa uit niciodata imaginea asta!






Sun Voyager, in islandeza Sólfar este o sculptura semnata de Jón Gunnar Árnason. Este, asa cum o descrie autorul ei  "a dreamboat, an ode to the sun. Intrinsically, it contains within itself the promise of undiscovered territory, a dream of hope, progress and freedom" Wikipedia. Multi calatori cred, gresit, ca este reprezentarea unui vas wiking, pentru ca suntem, nu-i asa, pe pamantul wikingilor. Dar, in realitate, artistul nu a avut deloc aceasta intentie, sculptura sa fiind pur si simplu un simbol pentru lumina si speranta. 


Culorile Reykjavikului ... Ce ne-ar opri si pe noi sa construim la dimensiuni mai mici si sa ne coloram putintel existenta? Am facut poza asta in drum spre Kjarvalsstaðir muzeul care adaposteste lucrarile unuia dintre cei mai cunoscuti si influenti artisti islandezi, Jóhannes S. Kjarval si se focuseaza pe arta moderna. Mi-a placut teribil tavanul incaperilor. Sa mai spunem ca muzeul se afla in interiorul parcului Klambratún, deci e oferta doi in unu: arta + o plimbare in parc. :-)




I guess this is my favorite ...

Kjarvalsstaðir este deschis zilnic, intre orele 10 - 17. Un bilet pentru un adult costa 1500 ISK (11 Euro) si permite accesul, in aceeasi zi la cele trei muzee aflate sub umbrela Reykjavik Art Museum (Hafnarhús, Kjarvalsstaðir si Ásmundur Sveinsson Sculpture Museum). Si dupa arta indoor, iata si niste arta outdoor. Pe drum spre Árbaer Open Air Museum am avut timp sa mai admiram niste grafitti ...





... si niste florice, din cele care va spuneam ca au impanzit Islanda si (asa cum ne spunea ghidul nostru in Golden Circle) islandezii inca nu s-au hotarat daca e un lucru bun sau nu ... Cu siguranta adauga culoare peisajului!





Si iata-ne la poarta muzeului in aer liber Árbaer. Ok, sa n-avem vorbe la proces! :-) Daca mergeti la Reykjavik si nu ajungeti la Árbaer, cu mine ati terminat-o! Nu se poate rata! Nu, nu, nu! Daca nu aveti timp, treaba voastra ce taiati de pe lista, dar aici e musai sa ajungeti! Cladirea de mai jos, stiu, nu spune multe. E "poarta" de intrare in muzeu. Insa ce urmeaza, once you're in, face tot efortul sa ajungi aici.


E un pic departisor de centru, si ascultati-ne pe noi care suntem obisnuiti sa parcurgem distante serioase per pedes: nu va faceti planuri sa mergeti din centru, pe jos la Árbaer, mai ales daca n-aveti prea mult timp la dispozitie.  E de mers, nu jucarie! Va duceti frumos la la Hlemmur Bus Station (una din cele doua mari statii de autobuz din Reykjavik) si luati autobuzuuuul ... sa vina B acasa ca am uitat ce autobuz era (parca 16). Va spun! 


Árbaer Open Air Folk Museum se afla la aproximativ 4 km de centru, in Kistuhylur 4, e deschis in perioada iunie - august de la 10 la 17 iar in septembrie - mai se deschide zilnic doar pentru turul cu ghid de la ora 13. Biletul pentru un adult costa 1500 ISK (11 Euro). Ce e Árbaer Open Air Folk Museum? Pe scurt - un fel de Muzeul Satului, varianta islandeza. Sunt 20 de casute, majoritatea mutate aici din vechiul Reykjavik, unde poti sa vezi cum era viata pe vremuri in Islanda. Am inceput super-bine, cu Casuta papusilor :-) ...


Muzeul ne-a cucerit din secunda unu, cu prima casuta pe care-am vizitat-o. Totul avea intr-un fel sau altul legatura cu copiii - jucarii, clase pentru invatacei, sala de sport. Era de fapt o fosta scoala. Evident, imprejur o multime de copilasi care se jucau in voie cu tot ce era la fata locului, fara nicio interdictie. Nici vorba de "Nu atingeti exponatele" and so on. La cum arata totul imi venea sa ma bag si eu la o repriza de facut mancare la papusi. A nu! Nu facut mancare, pardon! La o repriza de dat cu masinutele prin curte. :-)

E bine sa stiti ca daca usa vreunei casute este inchisa, in acel moment, aceasta nu se poate vizita. Cu alte cuvinte va uitati dupa usile larg deschise. Harta muzeului se afla aici si tot aici gasiti explicatii pentru fiecare casuta in parte. Doar ca, desi avem buton de limba engleza, textul este in islandeza, ceea ce inseamna ca va trebui sa apelati la Google Translate. :-)


Unul din cele mai interesante episoade in vizita noastra a fost cel legat de istoria produselor de consum. O mica trecere in revista a marcilor islandeze de toate genurile, de la cele alimentare, la detergenti, de la masini de cusut la jucarii. Mi-a trezit o oarecare nostalgie ceea ce vedeam, desi, evident, ar fi imposibil sa-mi "amintesc" ceva din toate acestea. Cumva insa gandul ma ducea in copilarie, la cutiile de pe rafturile bunicilor, I don't know ... :-) Pe harta, este casuta numarul 6 si se numeste Lækjagata 4.


Veti vedea aici diverse ateliere care spun povestea unor meserii din trecut, o magazie pentru uscarea pestelui (va invit sa nu radeti la termenul magazie dar I have no idea care e termenul pre limba noastra), un garaj old style, o tipografie, o stana de oi, o cafenea unde desigur puteti sa serviti o cafea ...


Mie una mi-a placut muuuult de tot sa ma plimb prin casutele care ne aratau cum era odinioara "acasa" pentru islandezi. Un fel de casute ale bunicilor. Bai, v-am zis ca e musai musai sa veniti aici, nu? Te plimbi in voie pe unde vrei tu, urci scari inguste, te uiti pe fereastra, poti sa atingi exponatele ... Muzeul asta e un vis!



Despre asta vorbim, da?


Si despre asta. Nu stiu ce vise aveti voi, dar mie daca-mi dai coltisorul asta ... Me = happy!

Sa mai spunem ca prin muzeu veti da nas in nas cu tineri imbracati cu haine potrivite epocii evocate de casuta in care-i veti intalni. Sunt foarte prietenosi. La un moment dat am intrat intr-un magazin de bomboane - sau asa credeam eu pentru ca eu doar bomboane am vazut in fata ochilor :-) - si mi-am dorit mult sa-i fac o fotografie tinerei care vindea in pravalia respectiva. Ca de obicei mi-a fost rusine, asa ca m-am facut ca fotografiez abajurul, tavanul, u-hu-hu si intr-un final mi-am luat inima in dinti si i-am facut o fotografie. M-am bucurat sa vad ca atunci cand am indreptat obiectivul catre ea, s-a oprit si mi-a oferit un zambet superb, pentru o fotografie de colectie. Nope, nu va arat, fotografia e pentru mine! Thank you, lovely girl!

In fotografie de mai sus o casa traditionala, din secolul XVII ... Sunt superbe aceste asezaminte acoperite cu vegetatie. Turf houses le spune si ma declar invinsa in incercarea de a gasi o traducere cat de cat decenta in dulcea noastra limba materna. 



Sa mai spunem ca in muzeu avem si cativa locatari necuvantatori foarte simpatici - ca spre exemplu niste gaste, cateva oi cu mielutii lor si chiar niste caluti islandezi. Cei mai neinspirati dintre noi i-ar numi ponei, dar nu! Desi de talie mai mica, sunt perfect adaptati mediului lor, climei aspre a Islandei. Sunt niste caluti pe cinste - daca au apa si hrana, pot sta fara probleme afara, chiar si pe vremea rea. Aceasta rasa este proprie Islandei care o protejeaza cu multa grija. Aici e interzis importul altor rase de cai si pentru ca cei nativi au foarte putin boli, odata dusi pe continent nu mai pot fi adusi inapoi in Islanda pentru a nu aduce cu ei diverse boli. 



Tipul meu - asa cum face de cate ori da peste un animalut de orice fel - s-a si apucat sa bage in seama doua oite care, bineinteles, gaseau ca iarba de dincolo de gard e mai interesanta decat cea din ograda lor. Altfel nu-mi imaginez ce putea sa le explice B acolo ,de-l urmareau cu atata interes. Pam-Pam! :-)


Apropos de necuvantatoare .... Reykjavikul are si un Zoo. Kind of ... Wink wink! De fapt e Family Park and Zoo (Múlavegur 2, Adulti - 640 ISK, aproape 5 Euro, Open daily 10-18 vara, 10-17 iarna). Copii vor fi cei mai incantati sa intalneasca animalele domestice si cateva din cele salbatice ale Islandei ...




Niste vacute cu vitelusii lor ...




... oi, capre, cai ...




... dar si un ren, chiar si vulpi polare, foarte scumpe la vedere insa ...




... doi iepurasi "fiorosi" la capitolul animale salbatice. :-) 


Pe noi ne-a dat gata asta micu. Un pui de foca absolut haios care si-a dat in petic cat a putut, un "izmenit" mic, care a dat rotocoale prin apa, ne-a studiat, s-a invartit, s-a sucit pe toate partile pana ne-a cucerit pana este urechi! Ce ziceti de mutrisoara asta??

Poza asta imi trezeste un sentiment de mandrie pentru ca am participat activ la aducerea pe drumul cel bun a unuia din iedutii din dotare. It's the little guy in the middle. Pur si simplu dumnealui avea niste alte planuri. :-) Si anume orice - doar sa nu se duca la culcare. Daca va nimeriti la gradina zoologica pe la ora in care incep sa bage animalutele in tarcuri veti fi invitati sa luati parte la manatul oilor si caprelor. Cum asta? Pur si simplu stand cuminti de o parte si de alta a drumului, in asa fel incat simpaticele ovine sa porneasca pe drumul corect catre "nani" si nu vraiste prin gradina (cum intentiona isprava asta!). 

Foarte aproape se afla Gradina Botanica (Laugardalur, 104, Open daily 10-22 vara si doar pana la 15:00 iarna, FREE). Aveti ocazia sa admirati o colectie de plante proprii Islandei. Gradina Botanica si-a asumat printre altele si rolul de a conserva o sumedenie de specii native. 

Nu va asteptati la cea mai spectaculoasa gradina botanica pe care ati vazut-o vreodata insa asteptati-va la ceea ce are Islanda mai frumos de oferit in materie de vegetatie. O sumedenie de floricele curajoase care se avanta in acest peisaj de multe ori atat de arid si de aspru. 

O plimbare placuta, pe alei domoale, cateva lacusoare, podete cochete, banci sa te odihnesti si muuult mult pasaret, ca pretutindeni in tara de gheata si foc.

Asa, si nu iesim bine din gradina botanica, cand ... peste cine dam? Motanul incaltat, aici de fata. Un inchipuit! V-am spus, nu? ca la Reykjavik am gasit cele mai friendly si dragalase si pufoase pisici ever. N-apuci sa zici pis ca dumnealor intra imediat in vorba si buf cu burtica in sus! Dovada!

Ok! sa fi fost un 16:30 cand am iesit din gradina ... Cam asa. Aveam o tinta precisa insa pentru ca ne pregateam sa ne imbarcam intr-unul din cele mai frumoase drumuri pe care le-am batut in calatoriile noastre. Atat va spun: am vazut ceea ce noi consideram cel mai frumos loc pe care l-am intalnit vreodata! VREODATA!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu