duminică, 31 iulie 2016

Reykjavik - Day III - Ráðhús, Tjörnin, Perlan (from a distance)

Indrazneata e cuvantul care descrie cel mai bine cladirea Primariei din Reykjavik - Ráðhús Reykjavíkur, pre limba dansilor.


Se spune ca oamenii se gandeau since forever sa-si construiasca o primarie cum scrie la carte. Ba chiar discutiile incepusera cu doua secole in urma, cam la un deceniu si un pic dupa ce Reykjavikul primise statutul de municipalitate. Locatia a fost intens discutata si indelung analizata, insa un lucru era sigur - toate privirile se indreptau spre Tjörnin, micutul lac din inima orasului ...



Zis si facut. Cladirea a fost construita in 1992, in urma unei competitii internationale, castigata de biroul islandez de arhitectura Studio Granda. In treacat fie spus, ei au in portofoliu cladirea Reykjavík Art Museum dar si pe cea a Curtii Supreme de Justitite. Cu alte cuvinte tocmai i-am laudat deja in postul anterior. :-)



De luni pana vineri este deschisa de la 8 la 19 iar in week-end de la 12 - 18. Intrarea este evident Free iar in interior poti admira o imensa harta in relief a Islandei.  Pe mine interiorul nu m-a dat pe spate, insa in jurul ei nu m-as mai saturat sa ma invart. 



Ráðhús Reykjavíkur se incadreaza perfect in peisaj. Nu a fost construita intamplator pe malul lacului Tjörnin ci intentia a fost tocmai aceea de a atrage pasarile in centrul orasului. 




Trebuie sa fie frumos aici cand soarele straluceste pe cer. Acum imi dau seama ca n-am prins imaginea asta. E clar - inca un motiv sa ne intoarcem. :-)



Si la intrarea in primarie, ce gasim noi? Chiar ma intrebam unde e si de ce nu l-am vazut pana acum. Pentru ca-l stiam deja doar din poze si voiam neaparat sa-l vad si in marime naturala. Si iata-l. Ta-daaa! Monumentul Birocratului Necunoscut (Magnús Tómasson, 1993). Una din cele mai reusite creatii, la capitolul outdoor art, pe care le-am vazut la Reykjavik - si sunt destule. Initial statuia se afla intr-o alta locatie, dar s-au gandit ca i-ar sta mult mai bine aici, in usa primariei. Si o ideea si mai potrivita a fost aceea de a-l da jos de pe piedestal si a-l pune pe asfalt, la nivelul trecatorilor. 


Ok, ne-am asezat si noi pe o bancuta, rupti de oboseala. Sa ne tragem sufletele, sa ne sunam prietenii (eu, cu Vodafone-ul meu pentru ca RCS-RDS-ul lui B. era mort, din motive necunoscute), sa le spunem ce minunatie de oras am vazut si sa ne uitam cu drag la toate ratustele pamanatului adunate aici ... 
 

By the way, daca vi se face dor dor de Reykjavik, dati frumusel un click aici si vedeti live ce mai face Tjorninul . Acum cand scriu eu face asa (ca tot ma plangeam ca nu am vazut zona asta pe soare). A trecut o luna si un pic si mor de dor ...



Revenind la povestioara noastra, nu eram doar obositi ci si infometati si ne luaseram ditamai avantul sa bagam o supica de la 10-11, cand surpriza! Pe post de supica, orez cu lapte. What? Orez cu lapte? Da, orez cu lapte dar ciudatel, fara zahar ... Zaharul brun si stafidele erau separat ... In sfarsit. Interesant! 


Acum ca aveam forte proaspete eram numai buni sa ne cocotam pe un pod suspendat, in apropierea Hljómskálagarður Park - la capatul sudic al Tjörninului, sa admiram privelistea De fapt gandul nostru era sa vedem mai bine Perlanul ...

E situat pe dealul  Öskjuhlíð acolo unde se aflau tancurile cu apa geotermala ale orasului. Deasupra acestora a fost construita aceasta cladire sferica care adaposteste un spatiu de expozitii - The Winter Garden, o cafenea, un magazin gourmet, unul de souveniruri si unul cu ornamente de Craciun. In domul de sticla functioneaza un restaurant si un bar si ce e interesant este ca acest dom se roteste, facand o rotatie completa in 2 ore. Deci niciun pericol sa ameteasca clientul. :-) Pe Observation Deck accesul e free. Si ce de chestii mai vede omul de pe pod, daca priveste in jur! De pilda, undeva in departare Norræna Húsið (Nordic House).




Autostrada serpuind frumos prin oras ...

Capatul sudic al Tjorninului si In departare National Museum of Iceland.





Pare un pic malstinos, neingrijit? Well, do not worry - nu e vorba de o scapare in materie de amenajarea peisajului. Aceasta parte a Tjorninului este lasata intensionat asa, mai salbaticuta, fara interventia omului in scopuri estetice, pentru ca aici - ati ghicit - cuibaresc si traiesc numeroase pasari! 

See you toworow guys (hai ca stiu ca n-am audienta, dar ne face ca avem :-) for a walk in the park, un sirag de perle si un Ramas bun!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu