luni, 29 august 2016

Reykjavik - Day III - Parcul cu statui and some outdoor art

Oricat de ciudat ar suna, mi-am dorit mult de tot sa dau nas in nas cu birocratul islandez. :-) Take a look! Nu cred ca cineva ar fi putut sa intruchipeze mai semnificativ subiectul decat Magnús Tómasson cu al sau Monument al Birocratului Necunoscut.


Unde-l gasiti? La intrarea in Primarie, where else? :-) Nu asta a fost locatia initiala a statuii insa pentru a intari simbolistica, a fost dat jos de pe piedestal, adus la nivelul trecatorilor si plasat in drumul oficialitatilor spre serviciu.

Si apropos de sculptura potrivita la locul potrivit: in micutul parc Austurvöllur, in vecinatatea Parlamentului islandez avem - The Black Cone, Monument to Civil Disobedience de Santiago Sierra.



Ásmundur Sveinsson a inceput lucrarea de mai jos la Paris si a desavarsit-o la Reykjavik. Boy and Girl. Acordati-va suficient timp sa descoperiti fiecare detaliu al acestei atat de frumoase si atat de delicate sculpturi pe care o gasiti in Hallargarður (Gradina Palatului).



Si tot o fata si-un baiat, de data asta la capatul sudic al Tjörninului, intr-un parc dedicat sculpturilor - Hljómskálagarður ParkBoy and Girl (Kata and Stebbi), autoare Þorbjög Pálsdóttir, cea care a fost inspirata de doi adolescenti din propria familie. 



Cand ma documentam n-am remarcat sa ma trimita cineva direct la Hljómskálagarður Park, dar e de neratat, I tell you! Toate sculpturile de aici sunt semnate de artisti de gen feminin.  Gratie dispunerii circulare, ansamblul a fost numit - foarte inspirat - Colierul de perle (Perlufestin). Statuile de aici au fost dezvelite in 2014 pentru a aniversa 99 de ani de la acordarea dreptului de vot pentru femei in Islanda. Oameni deschisi la minte, islandezii impart cu danezii locul cinci in topul natiunilor care au acordat femeilor dreptul la vot. Primii care au considerat ca locul femeilor nu e doar in bucatarie au fost neo-zeelandezii, urmati de australieni, finlandezi si norvegieni. Ma jos una din statuile cu care sigur nu veti rata sa va fotografiati. Tómas Guðmundsson, poetul care a suprins in versurile sale frumusetea peisajului islandez. Este numit The Reykjavík’s Poet. Autoarea superbei siluete este Halla Gunnarsdóttir. 

Aseaza-te cateva clipe alaturi, pe banca si admira peisajul - ai in fata ochilor Tjorninul si Primaria. Doua din poemele lui Tómas Guðmundsson sunt scrise pe peretii din sticla ai acesteia.



O alta statuie care-ti atrage imediat privirea este cea semnata de Ólöf Pálsdóttir - Son. Pe mine m-a facut sa ma intreb ce semnificatie are? Autoarea spunea ca simbolizeaza tineretea Islandei. De unde stiu toate aceste detalii? Ei bine gratie acestui articol de pe The Reykjavik Grapevine, pe care l-am gasit cand m-am intors acasa si cautam informatii despre sculpturile pe care tocmai le vazusem si despre care voiam sa stiu mai mult. Va recomand sa-l cititi si sa va documentati si de aici, inainte de a merge la Reykjavik. Este perfect pentru iubitorii de outdoor art. La numarul 15, de pilda am gasit o sculptura pe care n-as fi vrut sa o ratez: Girl de Ólöf Pálsdóttir. Daca as fi gasit articolul before and not after going to Reykjavik, cu siguranta nu o ratam ... Maybe next time. 



Are si Reykjavikul Sirena lui, semnata de Nína Sæmundsson.



Hai sa va mai spun inca o data cat m-am indragostit de graffiti. Am avut ce admira si aici. 



By the way, nu stiu de ce nu-i mai spune nimeni graffiti, ci acum vorbim de Murals. Probabil am ramas eu in urma cu termenii. :-) 



Unde te uiti, cate un zid plin de culoare ...



Si daca nu stiti sa faceti nod la cravata, va duceti frumos pe Laugavegur :-)



Din pacate n-aveam cum sa evit schelele din imaginea de mai jos, dar tot merita o poza.



Si tot pe Laugavegur ...



And another one, din pacate acum n-as mai putea sa spun exact locatia. Era undeva in drum spre Arbaer, Open Air Museum ...



Si ca sa incheiem subiectul - una din celemai reusite lucrari de gen, ever. Pentru mine ... Lucrarea e de gasit in port, langa Muzeul Saga.



Cat mi-as fi dorit sa nu obstructioneze nimic fotografia de mai jos. Dar cu tot cosul de gunoi si stalpul din primplan - nu ma pot abtine sa nu o sui pe internet.



Greykjavik. 

Pam pam!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu