sâmbătă, 18 iunie 2016

Reykjavik - Day One - The landing

Buuuuun. Incercarea numarul 2789 de a scrie totusi ceva pe magnificul blog! 😉
 
Problema e ca ni s-a intamplat Islanda - unul din locurile alea care te fac sa vorbesti singur, sa povestesti oricui vrea sa asculte, sa trimiti pe toata lumea urgent la fata locului, sa tii minte fiecare particica din acest adevarat capat de lume! De atunci am luat-o complet razna. Avem in cap numai Groenlande, Tari de Foc orice, orice numai sa repetam cumva povestea! Cineva sa ne trezeasca si pe noi, va rog! Daca s-ar putea la timp? :-)


Povestea incepe in 22 octombrie 2015 - ziua in care EasyJet a lansat orarul de vara. Cinci minute mai tarziu B. facuse deja toate calculele. Tipul avea o noua dragoste: Islanda! Pentru el a doua cea mai dorita destinatie dupa Copenhaga. In ecuatia asta intra desigur si o speriata de bombe pentru ca zbor deasupra oceanului, pentru ca vulcani si pentru ca ursi polari (ursii polari pot sa inoate pana aici, sau ceva?) B: Sper ca nu mai pui intrebarea asta nimanui, da? In timp ce eu gaseam motiv dupa motiv sa nu punem piciorul pe acolo, practic niciodata - jumatatea pragmatica a chestiunii cumparase deja biletele de avion pe ruta Edinburgh - Reykjavik. Bun! Deci am dat de belea!


Evident puteam sa alegem si alta ruta spre Reykjavik. Am si luat in considerare varianta unui zbor cu dragul nostru Blue Air catre Liverpool, un drum cu autocarul la Manchester si de acolo spre tinta noastra. Insa cum Edinburghul este a doua destinatie turistica a Regatului Unit dupa Londra (si confirmam cu mana pe inima ca asa este) am ales varianta asta. La doar o ora distanta de mers cu masina de Glasgow, ar fi fost o greseala sa nu trecem si pe acolo. Felul asta de a gandi lucrurile e o constanta a calatoriilor nostre. Intotdeauna ne uitam pe harta sa vedem ce altceva am putea vedea prin imprejurimi, fie chiar si printr-o excursie de o zi sau de doar cateva ore. Vrem sa vedem tot tot, tot, tot ce se poate vedea! Back to our story - 7 iunie 2016, ora 18:30 - up in the air si in doua ore aveam sa punem piciorul pe pamant islandez. Zbor lin, chiar neasteptat de lin pentru mine care stiindu-ma desupra oceanului ma asteptam la oarece turbulente. Invatatura de minte: sa nu se mai teama omul in avans de ceea ce crede ca stie.
indreptat direct catre autocarul Flybus ce avea sa ne duca la Reykjavik. Pretul unui bilet dus-intors este de 28 de Euro. Punctul terminus al calatoriei este BSI Bus Terminal, o locatie centrala, foarte convenabila pt. noi in sensul in care era aproape de locul unde aveam sa ne cazam. A doua optiune pentru transferul de la Aeroport ar fi cursele Gray Line - 26 Euro dus-intors / persoana, insa pe noi ne-ar fi lasat prea departe de camaruta noastra ( a se nota ca n-am spus hotel)
Ne-am indreptat direct catre autocarul Flybus ce avea sa ne duca la Reykjavik. Pretul unui bilet dus-intors este de 28 de Euro. Punctul terminus al calatoriei este BSI Bus Terminal, o locatie centrala, foarte convenabila pt. noi in sensul in care era aproape de locul unde aveam sa ne cazam. A doua optiune pentru transferul de la Aeroport ar fi cursele Gray Line - 26 Euro dus-intors / persoana, insa pe noi ne-ar fi lasat prea departe de camaruta noastra ( a se nota ca n-am spus hotel) :-).  http://definemagnificent.blogspot.ro/Un drum neted ca-n palma, aproape pustiu, culori speciale, liniste perfecta, nesfarsite campuri de lava. Totul iti intareste convingerea ca intri intr-o alta lume. Pentru cateva clipe aproape ca m-am intrebat: dar unde mergem noi domnule? :-) O frumusete stranie, care se intinde fara sfarsit. De neuitat! It's nothing like it! Si peste toate astea, o surpriza: neasteptate campuri inflorite. Cat vezi cu ochii palcuri de flori albastre, purpurii. Floarea asta curajoasa a fost introdusa in Islanda in 1945 cu intentia de a fertiliza solul. Nootka s-a dovedit a fi harnicia pamantului! I-a placut teribil aici si azi se simte in Islanda mai mult decat la ea acasa. A spulberat toate asteptarile si an dupa an a luat in stapanire spatii vaste. O varietate a acestor flori creste si la noi si sunt cunoscute sub denumirea de Cafeluţe.http://definemagnificent.blogspot.ro/

Si le place sa deseneze pe pereti! Am gasit surprinzator de multe murale in Reykjavik. Cu siguranta nimic din mazgalelile exasperante care impanzesc Bucurestiul. Street art in adevaratul sens al cuvantului. Apropos de street art - scotienii sunt fenomenali la capitolul asta. Alta poveste - dar trebuie neaparat spusa someday!Definitely - una din cele mai fermecatoare strazi din lume!!!

Si daca te-ai plimbat pe Laugavegur - cu siguranta next stop e musai Skólavörðustígur, o strada in panta care ofera una din cele mai spectaculoase imagini din oras. In capatul ei se ridica maiestuoasa, monumentala, the breathtaking Hallgrímskirkja.In seara noastra, de-alungul strazii erau o serie de fotografii superbe. Dimineata nu le-am mai gasit - asa ca ne-am bucurat ca nu le-am ratat ...Ok, ok, ok! Sunt entuziasmul in persoana. Dragostea e oarba! Whatever. Dar acum, pe bune, spune-ti si voi. Ai vreo sansa sa nu te indragostesti pana peste cap de orasul asta. Era 12 noaptea, eram rupti de oboseara - pentru ca la noi era de fapt 3 dimineata ... Dar numai la culcare nu ne venea sa ne ducem! Poftim cafenea!Apropos, de chestii micute - dragute, era sa uit! Ce mi-au vazut ochii? Cel mai piculin Radisson Blu ever - 3 etaje mari si late!Cu ohii prin vitrine aproape n-am bagat de seama cand ne-am apropiat de ea, tinta tuturor privirilor!Aveam sa ne intoarcem aici - dar nu puteam sa nu-i facem o scurta vizita, de cum am pus piciorul pe pamant islandez. Un sigur drum mai aveam pentru prima noastra seara in Reykjavik ...... si drumul ducea spre port ... Si  tot mai gaseam ceva de fotografiat desi simteam ca adormim in picioare ...Trebuie sa incheiem seara in stil mare si sa ne asezam in rand cu un presedinte american, un star de la Hollywood si un greu al rock-ului mondial. Ce au in comun Bill Clinton, Charlie Sheen, James Hetfield si cam toata populatia Islandei la un loc? Toti au trecut pe aici!Da da! Pe aici. Bæjarins beztu pylsur - asa cum ii spune si numele vinde cel mai bun hot dog din oras. Asa cred ei! Nu e cel mai bun hot dog din oras ci e cel mai bun hot dog din Europa. Cel putin asa sustine britanicul The Guardian. Dupa ce Bill Clinton le-a facut o vizita, toate ghidurile de calatorie au inceput sa-i recomande. Printre ai lor nu mai aveau de mult nevoie de recomandari - chioscul aflandu-se aici din 1937. Anthony Burdain ne-a povestiti si el despre acest stand in prima serie a emisiunii No reservations. Cu de toate inseamna - o chifla, hot dog, ceapa cruda, ceapa caramelizata, mustar dulce si sos remoulade. Noi am sarit peste ceapa cruda. Nu ne ramane decat sa fim de acord cu toata lumea. Indeed - e bun! Chifla e foarte moale, sosul remoulade usor, hot dogul gustos iar pentru mine ceea ce-l face special e ceapa caramelizata care e senzatie! Costa 420 coroane islandeze - vreo 3 Euro si un pic si da - se poate plati si cu cardul. Gata - hai la somn!Bai ce sa zic, stick arround! The best is yet to come!


2 comentarii:

  1. Super mișto, aștept day two! <3 :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Here it is, darling! http://definemagnificent.blogspot.ro/2016/06/raykjavik-day-ii-old-harbour-si-thufa_21.html

      Ștergere