joi, 7 iulie 2016

Reykjavik - Day II - Old Harbour - Attractions

Ok, hai sa vedem ce facem prin port. Am mers putin pe repede inainte si n-am facut turul temeinic. Remediem!



Nu stiu altii cum sunt dar eu ador porturile! Nu ca as fi vazut nenumarate - dar cel din Oslo, de pildae suficient sa ma faca sa emit enunturi precum cel de mai sus. Iubesc mirosul de peste proaspat amestecat cu gheata, ador forfota fara sfarsit, pescarii razleti de pe cheiuri, sirenele marilor vase de croaziera, pescadoarele ancorate de jur imprejur, restaurantele pescaresti mai la locul lor decat oriune altundeva, pasarile ce se cearta zgomotos deasupra capetelor noastre ... 


Ne-am plimbat de jur imprejurul portului si cu facut poze, oprit, mirat, admirat, cascat gura - ne-a luat in total vreo 40 de minute. Nu m-as sui cu una cu doua pe niciun vas - insa imi place teribil sa le admir de pe margine. 


De data asta pentru noi vedeta a fost vasul de pescuit de mai jos, pentru ca poarta numele capitalei Groenlandei - Nuuk. Si mai e si zugravit in culorile Danemarcei. E un vas imens, noi eram niste purici pricajiti pe langa el. Parca-l si vedeam inaintand falnic prin ape inghetate ...


Portul din Reykjavik a fost construit in anii 1913 - 1917. In ultimii ani a fost intens renovat si pe zi ce trece prinde si mai multa viata. E de fapt una din zonele care se dezvolta cel mai rapid iar efervescenta de aici atrage tot mai multi turisti. Gratie eforturilor unei comunitati admirabile portul este azi obiectiv de neratat pe lista oricarui calator care se respecta. 


In port - sunt multe multe de facut, pe langa plimbat: poti sa pleci intr-un tur de Whale watching, poti sa pleci in cautarea pufinilor, poti sa inchiriezi un scooter pentru o plimbare de neuitat prin oras, poti sa iei masa la unul din reputatele restaurante pescaresti, poti sa admiri niste graffiti de calitate, poti sa bei cea mai buna cafea neagra din Reykjavik (si se spune ca islandezii stiu ce vorbesc cand e vorba de cafea, pe care o beau ca pe apa - The whole Iceland runs on coffee, they say), poti sa faci fotografii de aratat nepotilor din varful Thufa, poti sa vizitezi Muzeul Maritim ... 


Pentru cei care nu vor sa rateze ocazia de a vedea de aproape gigantii planetei exista tururile pentru vizionarea balenelor. Companiile care se ocupa cu astfel de tururi se gasesc in aceeasi locatie in port, asezate pasnic una langa cealalta. Veti gasi multe informatii pe net referitoare la aceste tururi. Noi i-am remarcat in port pe cei de la Elding si pe cei de la Special Tours. La ambii operatori turul clasic costa 330 lei (73 Euro), dureaza intre intre 2 1/2 ore si 3 1/2 ore. Iarna turul dureaza intre 3 si 5 ore. In pret este inclus si echipamentul, care se imbraca peste haine. In cazul in care esti ghinionist si nicio balena sau niciun delfin nu-si face aparitia - vei primi un alt bilet valid o perioada de timp (pana la 2 ani) pentru a incerca din nou. Pe site puteti sa vedeti vasele cu care se pleaca in tur, gasiti recomandari, raspunsuri la intrebari frecvente, fotografii si chiar filmulete. Rata de succes se spune, ca este undeva la 91 %. Pe paginile de internet veti gasi si un jurnal pe zile unde puteti afla cam ce au vazut cei care au fost in cautarea balenelor inaintea voastra. In poza de mai jos se vad ambarcatiunile celor de la Elding si cativa turisti echipati - nu sa plece in cosmos :-) ci in cautare de balene.


Daca va pasioneaza cu adevarat subiectul atunci o vizita la Whales of Iceland Exhibition e de neratat. Cea mai mare expozitie de acest gen din Europa. Biletul pentru un adult costa aproape 100 de lei (22 Euro). Daca rezervi in avans ai si o reducere de 15%. Sunt 23 de modele in marime naturala reprezentand cele 23 de specii de balene intalnite in apele Islandei. O multime de informatii, panouri interactive, realitate virtuala (o "intalnire" fata in fata de neuitat cu aceste creaturi fabuloase), un mic "concert" pe care poti sa-l asculti la casti (pentru ca se spune ca balenele sunt printre cele mai vorbarete creaturi de pe pamant). Chiar si o vizita pe site merita din plin. Sunt atat de multe informatii. Poti sa dai click in sectiunea Balene pe fiecare specie in parte si afli cat cantaresc, cat traiesc si ce viteza ating. Poti sa vezi in sectiunea About us si cum au realizat aceste modele. Go ahead take a look si daca ajungeti la Reykjavik e musai sa le faceti o vizita. Adresa lor e Fiskislóð 23-25 - Reykjavík 101 si cu exceptia zilelor de Craciun pot fi vizitati zilnic intre 10 si 18 respectiv 10 si 17 (septembrie - mai).


Daca balene nu vreti sa vedeti atunci macar niste pufini tot ar fi dragut. Astia sunt intruchiparea dragalaseniei. Seamana oarecum cu pinguinii, doar ca au o mocuta mai haioasa. Sunt micuti si perfecti adaptati pentru viata pe apa insa adevarate catastrofe pe uscat. Zborul nu e punctul lor forte iar aterizarea seamana mai degraba cu un fel de crash landing. Aceleasi companii care te vor duce sa vezi balene - te plimba si pe teritoriul pufinilor. Ba chiar te duc si la pescuit. Tot ei ofera si faimosul Golden Circle cu diverse variante sau o vizita la calutii Islandei. Revenind la pufini - turul clasic costa cam 200 de lei (45 Euro), dureaza o ora si pe scurt - o barcuta te duce cat se poate de aproape de una din insulele pe care traiesc pufinii. Nu vei cobora pe insula. Daca e vreme buna capitanul va opri motoarele sa te poti bucura de peisaj mai in voie. Iti pun la dispozitie si niste binocluri sa-i vezi mai bine.


Ce loc mai potrivit pentru un muzeu maritim decat portul? Asa cred si islandezii. :-) In mijlocul portului, intr-o fosta fabrica pentru prelucrarea pestelui, gasim muzeul care ne spune toate povestile despre pescuit - ocupatia numarul unu a islandezilor, cea care le-a modelat si influentat decisiv destinul ca natiune. 


Este un muzeu tanar - fiind inaugurat in 2004. In 2008 muzeul a facut o noua si importanta achizitie, intr-un fel vedeta lor - una din navele a pazei de coasta Óðinn. Va rog sa nu ma intrebati cum se citeste asta, da? Glumesc! E Odinn, pe intelesul tuturor. Eu m-am aflat bineinteles pe partea opusa a cheiului si n-am reusit o fotografie demna de stimabilii cititori, asa ca daca vreti sa vedeti cum arata aceasta superba nava - dati un click aici. Vasul a fost construit in 1959 in Aalborg, Danemarca si are o lungime de 63 de metri si poate sa navigheze prin gheata. Echipamentul de navigatie si telecomunicatii este descris ca fiind o opera de arta. A participat la toate cele 3 razboaie ale codului si a fost mai mult decat util in salvari. A remorcat 200 de vase care aveau nevoie de ajutor iar in doua ocazii a salvat chiar echipajele unor vase care se scufundau. 


Inca o fotografie - mai sus il avem pe Gullborg Reykjavik, de asemenea parte a muzeului - de data aceasta un vas de pescuit. Informatii practice pe site-ul muzeului aiciAdulti - 50 lei (11 Euro) pentru vizitarea muzeului + 40 lei (8 Euro) pentru vizitarea Odinn. Deschis zilnic intre 10 - 17. Tururile pe Odinn de 3 ori pe zi (13:00, 14:00, 15:00). In decembrie si Ianuarie vasul este inchis pentru mentenanta.

Vorbim si maine tot despre port - cateva restaurante, o cafenea care vinde cea mai buna cafea neagra din oras, un hotel in mijlocul balamucului si niste imagini ca nicaieri altundeva pe pamant.

Citeste si:
Episode 4 - Reykjavik - Day II - Old Harbour - Leisure Walk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu