sâmbătă, 9 iulie 2016

Reykjavik - Day II - Cateva muzee si-o vizita la Mos Craciun in mijlocul verii

Am lasat portul in urma si-am pornit catre oras. Soarele intrase in nori si-aveam sa-l mai vedem putin de-acum incolo. Dar - lucky us - totusi nu a plouat decat noaptea (era sa zic seara pentru ca era inca lumina afara - dar de fapt ceasul arata ca trecuse de 12 noaptea).























In apropiere de Saga Museum si Aurora Reykjavik - more street art! 



Aproape lipite - doua muzee foarte cautate. Unul spune povestile stravechi ale Islandei - Saga Museum (Grandagardi 2, Open daily 10-18, 2100 ISK, 15 Euro / adult). 


In imaginea de mai jos Saga Museum se afla in cladirea alba. Daca va intrebati ce inseamna Matur og Drykkur, ei bine aceste cuvinte nu au nicio legatura cu muzeul, inseamna Food and Drink si e numele unui restaurant adapostit in aceeasi cladire. Ador felul in care si-a scris numele pe coltul cladirii. Reykjavikul e plin de detalii de genul asta. Celalalt muzeu vorbeste despre unul din cele mai frumoase fenomene naturale ale Islandei, aurora borealis - Reykjavik Aurora - The Northern Lights Center (Grandagarður 2, Open daily 9-21, 1600 ISK, 12 Euro / adult). 



Cativa pasi mai incolo, Volcano House (Tryggvagata 11, Open daily 10 - 22, FREE), fix langa restaurantul Icelandinc Fish & Chips (se pare un must do al oricarui foodie care se respecta). Citeam acum pe site-ul lor si daca te pasioneaza sa mananci sanatos, tipii astia s-au gandit la toate - pestele nu e dat prin faina ci prin organic spelt, nu e prajit, ci copt in cuptor, uleiul pe care-l folosesc e de rapita iar sosurile sunt o combinatie de skyr si maioneza, facandu-le mult mai usoare. Si au si take-away! Bra-vo! Inapoi la Volcano House.



E un muzeu mititel cat un magazin, e FREE si desi din cativa pasi l-ai terminat, este foarte foarte interesant. 



Sunt expuse o serie de roci, pietre semipretioase, cenusa vulcanica iar pe pereti gasesti postere cu fotografii si povestea celor mai importante eruptii vulcanice, inclusiv cea din 2010 inca vie in memoria tuturor si din cauza faptului ca a blocat zile in sir traficul aerian in Europa iar norul de cenusa a ajuns pana departe in inima continentului. Pentru mine cea mai impresionanta a fost povestea unei eruptii din 1973, pe Heimaey Island unde oamenii s-au dus la culcare fara sa aiba un vulcan pe insula iar in miezul noptii s-au trezit ca pamantul se deschide. Va mai spun doar ca e o poveste cu final fericit - dar mergeti si cititi toate detaliile. 



In poza de mai sus avem Opal. Beautiful! Iar mai jos Pumice, cea mai usoara roca de pe pamant, pluteste in apa. E un fel de spuma de lava. 









Mai jos cenusa vulcanica provenita de la eruptia din 2010 a vulcanului Eyjafjallajökull. 








By the way - ai voie sa atingi rocile expuse si poti sa desenezi cu degetul forme in  cenusa vulcanica - dupa cum se vede :-). Sa mai spunem ca puteti sa urmariti si niste documentare foarte interesante - contra cost de data asta -  despre eruptiile din timpurile moderne (1990 ISK, aprox. 15 Euro / Adult). Neaparat treceti pe la Volcano House. Si obligatoriu si pe la Reykjavik Museum of Photography (Grófarhús, Tryggvagata 15, FREE, Mo-Th 12-19, Fr 12-18, St-Su 13-17 - atentie la orar!) Ca sa-l gasiti mai usor, e bine sa stiti ca in islandeza numele muzeului este asta Ljosmyndasafn Reykjavikur, cladirea arata asa si tot aici se afla Biblioteca orasului si Arhivele Nationale.


Cand subiectul e Islanda, fotografiile n-au cum sa fie decat magnificently beautiful. Muzeul a luat fiinta in 1981, era de fapt o companie privata, ulterior cumparata de City of Reykjavik. Azi muzeul are o colectie de 6 milioane de fotografii! Wow!



Cand am trecut noi pe aici, era in desfasurare expozitia Outlook a fotografei Charlotta María Hauksdóttir


Este o serie de fotografii facute, in descursul mai multor anotimpuri, de la fereastra autoarei, in timp ce peretele din partea stanga se umplea incet cu exact aceste fotografii. 








Muzeul este micut, ocupa ultimul etaj al cladirii si va sfatuiesc sa nu luati liftul pentru ca, drumul pe care-l veti face pe scari va fi la fel de interesant - pe pereti sunt expuse de asemenea fotografii. Pana sa ajungeti la Reykjavik, pe site-ul muzeului puteti admira vreo 25 de mii de fotografii facute intre 1870 - 2002, in sectiunea Photoweb


Fotografia asta e preferata mea! Grupusorul acesta pare atat de fragil si totusi un fel de ceata lui pitigoi plecata in lumea larga! Fotografia alb-negru ramane fara egal. 





De remarcat cladirea de mai sus care ar fi fost una absolut anosta daca n-ar fi avut acest detaliu de la intrare. Listasafn Reykjavikur - Reykjavik Art Museum este adapostit de fapt in 3 cladiri, aceasta fiind doar una dintre ele, sediul principal sa zicem - Hafnarhús (Tryggvagata 17, 1500 ISK, 11 Euro - price for all three buildings in one day / Adult, Open daily 10 - 17, Th 10 - 22). Celelalte doua sunt dedicate, fiecare, cate unui nume mare in arta islandeza. Kjarvalsstaðir (Flókagata 24, Open daily 10-17) este dedicat unuia dintre cei mai influenti si cunoscuti artisti islandezi, Jóhannes S. Kjarval si gazduieste in special expozitii de sculptura si pictura moderna. Ásmundarsafn (Sigtún, Open daily May-Sep 10-17, Oct-Apr 13-17) este dedicat lucrarilor sculptorului Ásmundur Sveinsson - pionierul sculpturii islandeze. Cladirea, initial casa si atelierul artistului, a fost proiectata chiar de el si e inconjurata de o gradina eleganta in care pot fi admirate 30 de sculpturi ale sale.

Ziceam ceva de Mos Craciun! Mos Craciun in mijlocul verii? 




Ei da! Cand am dat cu ochii de casuta asta mi-am amintit brusc de Basel. Am fost acolo in sezonul sarbatorilor de iarna si decorul de aici m-a dus imediat cu gandul intr-acolo. Nu pot sa va spun ce dor mi s-a facut! Si de Basel si de atmosfera Craciunului. 





O prezenta care adauga inca si mai mult farmec  (daca se poate mai mult) acestui orasel din povesti! Va las cu cateva fotografii din casuta si va spun ca maine continuam plimbarea prin Downtown Reykjavik. 





To be continued. Work in progress! :-)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu