luni, 25 iulie 2016

Reykjavik - Day III - The Cool City

Mai aveam cateva ore in Reykjavik si ne intrebam amandoi: chiar se intampla asta? Chiar "indrazneste" micutul oras din Nordul cel mai Nord sa concureze marea noastra dragoste, Wonderful Copenhagen?


Era tot mai limpede. Pana la urma, despre ce concurenta vorbim? Sunt atat de cool aceste capitale,   atat  de  pe  sufletul  nostru  incat  let's  put it  this  way!  Reykjavik,  dear Iceland - join the club! We are madly in love!

Voiam sa mai facem in orele ramase un fel de recapitulare a orasului. Sa mai trecem, de pilda, inca o data prin fata fabuloasei Hallgrímskirkja. Te copleseste pur si simplu aceasta cladire! Abia, abia incape in fotografie, chiar daca esti in cel mai indepartat colt al piatetei din fata ei. 


Numele face trimite la poetul si clericului islandez Hallgrímur Pétursson. Interesant de stiut ca nu e singura Hallgrímskirkja din Islanda. Mai exista o a doua biserica cu acest nume, in Hvalfjarðarsveit, insa mult mai micuta. Revenind la a noastra, a fost nevoie de 41 de ani pentru construirea ei. Forma vrea sa sugereze raurile de lava bazaltica ce modeleaza relieful Islandei. Se ridica la inaltimea de 73 de metri si puteti sa urcati in turn, de unde se deschide cea mai frumoasa imagine panoramica a capitalei islandeze. Accesul se face cu liftul si costa 900 ISK (7 Euro). Programul de vizitare este 9 - 17 (octombrie - mai) si 9 - 21 (iunie - septembrie). Nu ratati ocazia sa admirati si orga bisericii, o instalatie colosala: 25 de tone. Wow! 



Daca vorbim de tone, nu mai putin de 50 cantareste statuia din fata bisericii, cu 15 ani mai veche decat Hallgrímskirkja.  E un cadou din partea Statelor Unite, la aniversarea celor 1000 de ani ai parlamentului islandez, Alþingi. Nu intamplator a fost aleasa statuia exploaratorului Leif Eriksson. Exista numeroase surse care sustin ca el este primul european care ar fi descoperit America de Nord, cu muuuuult inaintea lui Christophor Columb.


OK, ati ajuns la Hallgrímskirkja, ati admirat-o din toate directiile, si va ganditi sa faceti pasi si sa va indreptati spre alta zona. :-) Not so fast! La cativa metri de simbolul orasului, avem The Einar Jónsson Museum (Eiríksgata 3, open Tue-Su 10-17). Accesul in muzeu costa 1000 ISK dar gradina este una din cele mai bune recomandari la capitolul Free things to do in Reykjavik. 



Desi nu cred ca exista turist in Reykjavik care sa nu treaca prin fata Hallgrímskirkja, atat de aproape de acest muzeu, multi rateaza ocazia de a vedea o superba colectie de sculpturi. Rezervati-va timp sa le admirati in voie - sunt atat de minutios lucrate, si aveti atatea simboluri de inteles ...



Sunt 26 de astfel de lucrari in gradina si pe toate trebuie sa le vedeti! Not to mention ca puteti sa faceti si niste fotografii grozave pentru ca iata ce-avem noi in fundaaal ... Vreti o poza super cool cu Hallgrímskirkja in decor? Poftiti, va rog!



Si daca va plimbati prin Hljómskálagarður Park sigur veti recunoaste stilul Einar Jónsson, dintr-o singura privire. Veti intalni aici una din cele mai cunoscute lucrari ale sale -The Spell Broken (1916).




Sa mai trecem in revista cateva obiective. In Austurvöllur, de pilda, piateta din inima Reykjavikului, chiar langa Parlament, se afla Reykjavík Cathedral. Din 1845, anul reinstaurarii parlamentului islandez, fiecare sesiune incepe cu o slujba in aceasta catedrala. 



Si inca un obiectiv pe harta culturala a Reykjavikului, aflat in  aceasta atat de frumoasa cladire,  in  superba  ei  simplitate, National  Gallery  of  Iceland  (Fríkirkjuvegur  7,  open Tue-Su 10-171500 ISK - bilet valabil pentru trei muzee (The National Gallery of Iceland, Sigurjón Ólafsson Museum and Ásgrímur Jónsson Collection). Desigur se poate cumpara bilet si doar pentru Galerie, 1000 ISK. 





Well, well - maine avem chestii interesante pe lista. Daca Ráðhús Reykjavíkur sounds interesting, see you tomorrow. Same time, same place! Cu timpul nu e sigur, dar locul asta e! :-)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu