duminică, 24 iulie 2016

Reykjavik - Day III - Plimbare catre Grotta si Videy Island

Reykjavik - ziua 3. Ne-am trezit repejor, repejor dimineata. Bagajele le facuseram de cu seara si ne pregateam sa eliberam camera. Strans totul, facut curat, lasat totul exact cum am gasit (ca asa e frumos), lasat bagajul la foarte amabila noastra gazda, and off we go! In dimineata asta ne asteapta o plimbare pana la Grótta si o vizita pe Viðey Island. 

Inca o zi pentru noi in Magnifica Islanda! 



Am luat autobuzul 11 spre Seltjarnarnes - un fel de orasel in oras.


Cand ajung aici, cei mai multi turisti nu realizeaza ca nu se mai afla in Reykjavik, ci intr-un alt oras. Este de altfel cel mai mic orasel din Islanda. Nu va asteptati insa sa vedeti vreo delimitare. 


Ce cautam noi in Seltjarnarnes? Ei bine, la capatul lui se afla tinta noastra - Grótta. Stiam foarte bine ca nu vom putea pasi pe aceasta insulita pentru ca era inca sezonul de cuibarit al pasarilor si accesul era interzis. Insa voiam sa ajungem in apropierea ei si stiam ca drumul pana acolo merita o ora din timpul nostru ... 


Sculpture & Shore Walk se opreste in port, insa cararea care serpuieste de-alungul tarmului continua dupa ce treci de acesta. Göngustígur porneste din Reykjavik Old Harbour, merge paralel cu Norðurströnd si te duce direct Grótta. 


A fost o plimbare care ne-a mers la suflet. Doar noi doi, Faxa Bay cu vapoarele lui intrand cu o sirena prelunga in port ...


... o dimineata cetoasa la cel mai frumos capat de lume si tot pasaretul pamantului zburand imprejur ...


De-alungul drumului catre Grótta vei intalni aceste mici panouri informative care-ti povestesc despre cele mai obisnuite prezente inaripate ale zonei. 


Pe tarm din loc in loc palcuri palcuri de ratuste cu copiii lor, bobocei that is. :-)

Nu le-am deranjat in niciun fel. Cativa pasi mai incolo, o mica plaja pustie - perfecta pentru B care nu putea daca nu se infiinta numaidecat sa bage mana in apa. Avem noroc totusi ca n-a sarit in - ma scuzati - chiloti asa cum mi-a facut in vreo cateva din calatoriile noastre. Daca e mare, ocean, whatever - e musai, daca nu sa sara direct in apa, macar sa bage un picior, o mana, ceva, sa faca el o echilibristica pe niste maluri alunecoase, sa simt si eu ca traiesc! :-) De data asta m-am invatat minte, am luat slipii cu noi, dar n-a fost sa fie. Apa e rece sloi iar la Nauthólsvík Beach (de data asta) n-am ajuns. 

Ce e  Nauthólsvík Beach? Pe scurt - este o plaja amenajata, in golful Nauthólsvík, unde s-a construit o mica laguna, ale carei ape amesteca apele Oceanului cu cele ale unui izvor termal. Astfel temperatura creste si daca esti curajos poti sa faci baie. In timpul verii temperatura apei in laguna ajunge la 15 - 19 grade Celsius. In fata acesteia este construita si o mica piscina sa zicem (desi e mult spus, mai bine citam "a big hot tub'') unde apa are tot timpul 38-39°C. Exista si un centru aici, cu toalete, dusuri, vestiare, poti sa-ti iei si niste bauturi calde. Accesul in hot tub, la dusuri, pe plaja este gratuit doar in timpul verii. Se pot inchiria prosoape (600 ISK) si costume de baie (300 ISK). Aici gasiti site-ul si nu uitati sa cititi neaparat sfaturile pentru baia in mare - se pare ca nu e pentru oricine, existand pericolul hipotermiei. 

 Si iata-ne ajunsi la Grótta unde panoul de la intrare ne atentiona ca intre 15 mai si 15 iulie accesul este interzis pentru ca pasaretul scoate puisori pe banda rulanta. :-) 


Desi i se spune asa, Grótta nu este o insula in adevaratul sens al cuvantului. Se transforma in insula doar cand apele cresc gratie fenomenului de flux / reflux. Atunci mica banda de nisip pe care pasesti ca sa ajungi pe Grótta se scufunda sub ape. Trebuie sa va informati cu privire la acest subiect, altfel riscati sa ramaneti blocati pe Grótta daca nu stiti care sunt orele in care apele vor acoperi calea de acces. Pentru ca noi stiam ca nu vom avea acces nu am insistat cu informarea, dar daca voi stiti ca veti merge, informati-va. :-) Doua fotografii am putut sa fac. Pe insula dupa cum se vede - se afla un Far si doua trei casute, frumos renovate. Trebuie sa stiti ca Farul nu se poate vizita. 

Am pornit inapoi spre Reykjavik. 


Ce spuneti de bancuta asta, aproape ascunsa intre papadii? Sa stai aici in voie si sa te bucuri de priveliste ...


Iata si Seltjarnarneskirkja - biserica din Seltjarnarnes. O mica bijuterie arhitectonica, cu acoperisuri albe care amintesc de forma unui ghetar. Asta a si fost intentia architectului care a proiectat-o astfel, stiind ca  in zilele senine, chiar in fata bisericii, peste golful Faxa se contureaza perfect silueta ghetarului Snæfellsjökull. 

Ne indreptam spre statia de autobuz because Viðey Island, here we come! Here we come, dar mai incolo! :-( Am avut - de altfel - singurul nostru ghinion din aceasta calatorie - am pierdut la secunda busul 16 care ne-ar fi dus din Hlemmur Square direct la Viðey Ferry Terminal in Skarfabakky. Evident ne-am facut de lucru, ca lista de obiective in Reykjavik e lunga, but still - asa ceva? Sa nu stick noi to the plan, ca la carte? Tz-Tz-Tz! :-)


Dupa "lupte seculare", iata-ne in mult doritul Skarfabakky, in fix uşa Viðey Ferry Terminal. Aici luati bilete si nu strica sa stiti ca in interior sunt si doua toalete. Pe o masuta veti gasi si harti cu obiectivele de pe insula (free maps, I must add).


Si acum sa mai dam din casa :-) Unul din principalele motive pentru care am cumparat Reykjavik Card a fost si faptul ca includea si drumul cu ferry (tur-retur, of course) pe insula Viðey, cea mai mare din Golful Kollafjörður. Poti sa iei ferry-ul catre Viðey din 3 locuri - din fata Harpa Concert Hall, de pe cheiul Ægisgarður (in vechiul port) si de pe cheiul Skarfabakki. Ultima varianta inseamna si cel mai scurt drum cu feribotul - cam 5 minute, in timp ce primele doua variate dureaza undeva intre 15 si 20 de minute. Ferry-ul apartine celor de la Elding si aici gasiti informatii pentru toate variantele.





Desi am plecat de pe cheiul Skarfabakki, am fi putut opta sa ne intoarcem in oricare din celelalte doua puncte de plecare. Spre Viðey se pleaca din ora in ora, incepand cu 10:15, ultima plecare catre insula fiind la ora 17:15. Ultimul retur de pe Viðey catre Reykjavik este la ora 18:30. 


Insula e o poveste. Noi am fost in total vreo 5 persoane pe ferry si cand am pasit pe Viðey mi s-a parut ca suntem o mana de copii plecati pe dealuri, de capul lor. :-) 


Verde cat vezi cu ochii si albastrul oceanului de jur imprejur. Iarba e aproape nefiresc de moale, te afunzi pur si simplu in ea, pe alocuri. Rezerva-ti sa spunem, macar doua ore sa te plimbi in voie. Va fi una din cele mai frumoase plimbari pe pamantul Islandei.


Sa luam povestea de la inceput. De cum cobori de pe yacht :-) urci treptele si - o vei recunoaste imediat din toate pozele care insotesc povestile despre Viðey - Viðey House. Prima casa din piatra a Islandei, construita de Skuli Magnuson, parintele Reykjavikului in 1755. Tot el a construit si biserica de aici (cladirea alaturata) - una din cele mai vechi din Islanda. Mormantul sau se afla sub altarul bisericii. 

Azi Viðey House este cafenea, galerie, muzeu. 

La intrare vei fi intampinat de un copac al pacii (ideea lui Yoko Ono) in care sunt agatate mesaje de pace. Si nu e singura idee a lui Yoko pe aceasta insula. La 9 octombrie 2007 aici a fost inaugurat Peace Tower - un monument alb pe care sta scris Imagine Peace in 24 de limbi. 

Un puternic turn de lumina este aprins in fiecare an intre 9 octombrie, data nasterii lui John Lennon si 8 decembrie, ziua in care artistul a fost asasinat, dar si in noaptea de Anul Nou, la echinoctiul de primavara o saptamana si o alta saptamana la solstitiul de iarna. Inaugurarea a fost transmisa live in fiecare casa din Islanda si stirea a facut inconjurul lumii. 


Era implinirea unul vechi vis al celor doi. Lennon si-ar fi dorit sa aiba acest turn de lumina in propria gradina dar visul s-a materializat abia 40 de ani mai tarziu, aici in Islanda. De ce tocmai aici? Pentru ca lumina provine din surse regenerabile si pentru ca, potrivit convingerilor lui Yoko, Puterea si Intelepciunea vin din Nord. Si ce capitala e mai in nord decat Reykjavikul? Pe de alta parte, nici ca se putea un loc mai bun pentru acest monument dedicat pacii. Islanda a fost desemnata 7 ani la rand cea mai pasnica natiune de pe Terra. 


Nu e singura opera de arta de pe insula. Richard Serra, celebru sculptiulptor american, adept al stilului minimalist, a dedicat islandezilor The Millestones Project. O serie de 9 coloane, fotografiete de subsemnata din departare, pe motiv de panica, cum ca - aoleu, pierdem ferry-ul.  


Azi insula nu mai este locuita dar au fost vremuri cand aici exista exista si o Manastire. O perioada a trait aici si o micuta comunitate care se indeletnicea cu pescuitul. Ba a fost o vreme aici si o ferma cu nici mai mult, nici mai putin de 48 de vacute care dadea anual 2000 000 de litri de laptic pentru locuitorii Reykjavikului. Ultimii locuitori au parasit insa insula in 1943.

Una din cele mai izbitoare imagini ale insulei este aceasta ancora. Este de o frumusete atat de trista - marturia tragicei scufundari in 1906 a vasului Ingvar, in urma careia intreg echipajul a pierit, 20 de suflete ... Ancora din imagine este chiar ancora ambarcatiunii. 

La o prima vedere n-as fi zis insa pe Videy rasar in fiecare an 156 de specii de plante, o treime din vegetatia Islandei. 

Nu mai putin de 30 de specii de pasari sunt pe Viðey la ele acasa. Am uitat sa va povestesc cat ne-a certat o pasaruica in apropiere de Grotta. Ni s-a intamplat din nou pe Viðey. Aproape ca-ti venea sa calci in varful picioarelor. De pretutindeni veneau glasuri de pasari - unele teribil de inselatoare. Aveai senzatia ca la urmatorul pas vei vedea pasaruica ce scotea nepamantenele sunete, pentru ca imediat sa para la alti 2 pasi distanta. 


Ba am fost chiar certati, asa cum va spuneam. Ba chiar aproape atacati. Bineinteles cea mai mica dintre micurte s-a gasit sa zboare amenintatoare foarte aproape, deasura capetelor noastre. Bineinteles, ne-am retras "ingroziti", lasand-o absolut convinsa ca e teribil de infricosatoare si practic, invincibila :-). Cam asta e locul umilirii nostre. Pamantul era reavan aici, inteleg ca e locul unui ochi de apa, acum secat. 

In cel mai inalt punct al insulei - o masuta cu doua bancute. Sa te asezi si sa nu mai uiti niciodata locul asta!


Mai sunt multe de vazut. Harta numara multe obiective. Dar chiar si doar plimbarea in acest spatiu atat de verde, inconjurat de ape, e de ajuns sa va convinga sa veniti neaparat aici ...



As fi vrut sa fi stat mai mult, insa, pe de alta parte, mai aveam cate ceva de bifat pe lista noastra. Si mi-am promis ca ma intorc sa iau insula asta la pas, pe indelete, sa-i descopar toate secretele. Sunt 1,7 km patrati. O dovedim data viitoare!



Iata si feribotul nostru - venea sa ne duca inapoi in Reykjavik ... 



Repejor, repejos, ca ne expira Reykjavik Card si transportul in comun in Reykjavik costa ... :-)

Spuneam la inceput sa va rezervati macar 2 ore. Ei bine, daca vreti sa vizitati pe indelete, e nevoie de mai mult de atat. Deci faceti ochi de dimineata si porniti sa explorati! Concluzia? Ai pus piciorul in Reykjavik, e obligatoriu sa pui piciorul si pe Viðey Island.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu